Ecologisch verantwoorde betonproducten

Ecologisch verantwoorde betonproducten

Artikel Voka West-Vlaanderen

Innovatie afgestemd op de uitdagingen van de markt, is een belangrijk stokpaardje van Lithobeton. Het familiebedrijf specialiseert zich sinds decennia op de productie van systemen die een significante meerwaarde voor de bouw hebben. “Dankzij onze ruime ervaring in de elektriciteits- en rioleringsmarkt bedenken we ecologische en duurzame oplossingen”, vertelt bestuurder Tom Bulcke.

Tom en zus Sophie Bulcke namen in 1994 de teugels in handen van het bedrijf dat hun ouders in 1986 hadden overgenomen. “De onderneming startte in 1947 en focuste zich aanvankelijk op betonpalen voor de heropbouw van het elektriciteitsnet na de Tweede Wereldoorlog. Op onze vestigingen in Snaaskerke en Baudour hebben we door de jaren heen onze productportfolio gevoelig uitgebreid, onder meer met riolerings- en bestratingstoepassingen. Met op maat afgewerkte cabines hebben we ook passend ingespeeld op de trend naar ondergrondse elektriciteitsnetten, waarbij middenspanning veilig kan worden omgezet naar laagspanning. We leveren onze oplossingen zowel aan netbeheerders als aan elektro-installateurs en industriële klanten.”

Met dergelijke partners streeft het bedrijf bijvoorbeeld naar functionele systemen voor laadpalen. “Zo ontwikkelen we onder meer laadpaalsokkels voor parkings, waar installateurs op een vlotte manier de kabels in kunnen integreren én die de laadpaal beschermen tegen aanrijdingen.”

AWARD

Ook op vlak van hemelwaterinfiltratie is Lithobeton een pionier. Zo won het vorig jaar de FEBE Element Award voor een oplossing die het in opdracht van Aquafin bedacht. “Het gaat om speciale prefab betonnen straatkolken, die het regenwater helpen opvangen en bufferen. Deze kolken worden gekoppeld aan de eveneens bij ons gemaakte U-kanalen, die het water vertraagd afvoeren en ter plaatse laten infiltreren in de onderfundering van de weg. Er is bovendien nog een overloop voorzien om het water van uitzonderlijk zware regenbuien te kunnen opvangen. Andere slimme infiltratiesystemen in onze portfolio zijn design grasdallen en poreuze straatstenen of stenen met een brede voeg.”

In samenwerking met overheden creëerde de onderneming ook betonnen beschoeiing om grachten te versterken, zodat deze opnieuw functioneel worden. “Ook voor de afvoer van vuil water brengen we weldra speciale gecoate betonbuizen op de markt die beschermd zijn tegen agressief afvalwater.”

Lithobeton was in 2021 met 160 medewerkers goed voor een omzet van 29 miljoen euro. Het bedrijf is ook in Frankrijk en Nederland actief.

Bron : VOKA West Vlaanderen

Foto : LACH ! photographie