Cabine Libra op Brussels Airport

Cabine Libra op Brussels Airport

Project E-bussen

De luchthavenuitbater heeft zich geëngageerd om de CO2 -uitstoot van de luchthavenactiviteiten van Brussels Airport tegen 2030 te verminderen met 40% ten opzichte van 2010.  Daarom besliste Brussels Airport haar bestaande buspark te vergroenen en kocht recent 30 elektrische bussen aan, goed voor een investering van 13 miljoen euro. Deze bussen rijden volledig elektrisch en zorgen er voor dat er jaarlijks 400 ton minder CO2 zal worden uitgestoten. De passagiers zullen met alle comfort worden vervoerd : gratis Wifi, digitale on-board communicatie (waaronder vluchtinformatie) én ze rijden nagenoeg geluidloos.

De uitbouw van de middenspanningsinstallatie voor het opladen van de E-bussen werd verzorgd  door de firma VMA Nizet (Louvain-La-Neuve) en de laagspanningsinstallatie werd door ENGIE Fabricom uitgevoerd. De elektrische installaties werden geplaatst in 2 MS-cabines in prefab-beton die door Lithobeton werden geleverd.  Het betreft een courant type TAURUS met een lengte van 3,25 m en het nieuwe grote type LIBRA met een lengte van 8,25 m en een hoogte van 3 m.  De stelplaats met 30 laadpalen bevindt zich aan de start- en landingsbaan naast de “Connector”.  Ieder laadpunt gebruikt 88 A waardoor één elektrische bus in +/- 3u volledig wordt opgeladen en een autonomie van 80 km heeft. In de grote LIBRA-cabine bevinden zich 2 transformatoren van telkens 1600 kVA alsook 2 LS-borden die de 30 laadpalen voeden en beveiligen. De TAURUS- cabine werd gekozen voor het onderbrengen van de MS-schakelcellen en meetcellen.
Beide betonnen cabines zijn afgewerkt met een structuurverf in hetzelfde RAL kleur waardoor er een mooi esthetisch geheel wordt bekomen.

In de sector van de cabines is Lithobeton marktleider in België. Zo is Lithobeton hofleverancier van de distributiecabines voor netbeheerders als Fluvius, Ores, Sibelga en Resa. Tevens is Lithobeton een bevoorrechte partner voor vele  elektro-installateurs in België. Vorig jaar werden er meer dan 1200 cabines geleverd. Alle cabines van Lithobeton zijn conform Synergrid C2/112.  Om tegemoet te komen aan de vraag naar grote technische ruimtes van meer dan 6 meter lengte, investeerde Lithobeton vorig jaar in de nieuwe LIBRA-cabine. Deze betoncabine is beschikbaar in 4 verschillende lengtes : 6,50 m – 7,25 m – 8,25 m – 9,00 m waarbij de bovenbouw en kelder kunnen worden geproduceerd in verschillende hoogtes.