Alle Cabines digitaal

Alle Cabines digitaal

prototype digitale cabine 2020

Fluvius maakt alle nieuwe distributiecabines ‘telebedienbaar’.

Begin 2021 wijzigt Fluvius de opbouw van zijn nieuwe elektriciteitsdistributiecabines. Vanaf dan worden ze standaard ‘telebeheerd’, wat wil zeggen dat we ze op afstand kunnen uitlezen en aansturen. Met die beslissing wil Fluvius gerichter investeren en haar netten klaarstomen voor nieuwe energieconcepten, zoals flexibel laden van elektrische voertuigen of dynamische tariefsturing. We bezochten de productiesite van Lithobeton, één van onze twee cabinebouwers, om het prototype te bekijken.

Nieuwe standaard vermijdt grote netinvesteringen achteraf
‘Alle grote knooppunten van ons elektriciteitsnet, bestaande uit 250 transformatorstations en 900 schakelposten, worden al decennia lang volledig telebeheerd vanuit onze netwerkcontrolecentra’, zegt Dimitri Christiaens van Supply Chain. ‘Daarnaast zijn ook 300 van onze 39 000 kleinere distributiecabines vandaag al ‘digitaal’. Ze werden de voorbije jaren telkens op maat gebouwd om in te spelen op lokale netwerkproblemen, zoals bijvoorbeeld een WKK die de capaciteit van de netten plaatselijk onder druk zet. Ook die digitale cabines kunnen we in detail opvolgen en vanop afstand verschakelen. Zo kunnen we problemen beter anticiperen en ook sneller oplossen.' ‘Maar door de energietransitie zal er de komende decennia zeer veel lokale productie en afname bijkomen. Denk maar aan de opmars van zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen’, voegt Wim De Maesschalck van Netbeheer eraan toe. ‘Daardoor wordt de digitalisering van onze cabines op veel meer plaatsen een echte noodzaak. Om te vermijden dat we heel wat installaties achteraf zullen moeten gaan ombouwen, hebben we nu al beslist om alle nieuwe elektriciteitsposten voortaan standaard telebeheerd te maken. Zo vermijden we heel wat kosten en krijgen we de komende jaren automatisch een park van cabines die onze netwerkcontrolecentra live kunnen uitlezen en aansturen. Daardoor kunnen we beter beoordelen waar we nog capaciteit over hebben en waar niet. Zo kunnen we in de toekomst gerichter investeren. Het is een belangrijk onderdeel van onze ‘Visie 2050’ voor de netten van de toekomst.

Productielijnen ombouwen, maar weinig gevolgen voor Netuitbating.
In de productiesites van onze gecontracteerde cabinebouwer Lithobeton worden elk jaar tussen de 400 en 500 nieuwe prefab-distributiecabines gebouwd voor Fluvius. Dat bouwproces werd de voorbije jaren fors geautomatiseerd, via productielijnen die gaan van betongieten tot de volledige afwerking. De afwerking willen we zo veel mogelijk standaard houden: in groene crepi of met rode steenstrips en zadeldak. Maar er zijn ook heel wat andere afwerkingen mogelijk op maat van wat de bouwvoorschiften vragen. Onze cabinebouwers monteren de cabines ook voor, dus moeten ze voor de bouw van telebedienbare laagspanningscabines ook hun productielijnen aanpassen.

‘De nieuwe telecontrolekast, die speciaal werd ontwikkeld voor deze digitale cabines, is eigenlijk de belangrijkste technische vernieuwing. Die beschikt over een 4G-communicatiemodule waarmee de cabine met de buitenwereld kan communiceren’, verklapt Dimitri Christiaens. ‘Ze vervangt de oude analoge metingen die je enkel kon bekijken in de cabine zelf. Bovendien laat ze toe om vanop afstand geactiveerd en geconfigureerd te worden. Ze stuurt live informatie door over de stroom, spanning en het vermogen dat door onze kabels loopt. De telecontrolekast stuurt ook alarmen naar onze controlecentra bij problemen, zoals kortsluitingen of andere defecten. Die kunnen daardoor zeer gericht worden opgelost.’

Vandaag is het eerste prototype van de nieuwe generatie distributiecabines klaar. Ze zal worden ingeschakeld en getest door de collega’s van Brugge-Middenkust. Vanaf begin 2021 worden de digitale cabines overal toegepast bij Fluvius. Voor wat betreft de plaatsing en indienstname van de cabines door Netuitbating zijn er nauwelijks gevolgen. Zowat alle voorbereidingen kunnen immers vooraf achter de schermen gebeuren. Belangrijk: de nieuwe cabines zullen rechtstreeks communiceren met ons DMS, het softwaresysteem waarmee Fluvius de elektriciteitsnetten centraal aanstuurt. Voor sommige regio’s zullen ze dus pas zichtbaar zijn na de migratie van ABB naar het DMS.

Via onderstaande link kan u de reportage over de digitale distributiecabines op Kanaal Z terugvinden.
 https://kanaalz.knack.be/business-communities/z-energy-digitale-distributiecabines-voor-het-elektriciteitsnet-van-de-toekomst-06-10-20/video-normal-1650141.html

Bron : Kanaal Z-Energy - Digital Substations